miercuri, martie 02, 2016

Ceața din Arges si Bestia din Gevaudan




De-o bună bucată de vreme, capul de afiș al știrilor noastre zilnice îl ține drama copiilor din Argeș internați la Terapie Intensivă. Copii care acuză probleme digestive, cu simptomatologie similară. Trei dintre ei au murit. Iar în fața acestei drame, căreia părem să nu-i dea prea lesne de capăt într-o bezmetică Românie a anului 2016, sistemul se dovedește ciudat de neputincios. 
Până și Mihnea, fiul meu de 7 ani cu care ascultam dimineață la 8 știrile la radio, chiar când parcam lângă școală, știe povestea. Și nu înțelege cum oamenii mari nu-i pot scăpa pe bebeluși. Cum am ajuns oare, ca națiune, atât de neputincioși încât oamenii (care se închipuie a fi) mari să nu poată face nimic pentru a-i ajuta pe oamenii mici?
Azi mai citesc o știre, din 1 martie, cum că în Argeș șapte pacienți internați în februarie la SJU cu gripă sezonieră au murit, cu toții având afecțiuni asociate...     
Ce s-o fi întâmplând oare în Argeș? Să fie cumva o problemă locală? Cel puțin așa pare să reiasă din corelarea informațiilor...Cât o fi adevăr în istoria asta și cât e "știre"? (nu am auzit până acum nicăieri făcându-se vorbire și despre alte județe...)
Să ne-ntoarcem însă la titlu. Și să facem puțină istorie...

In 1764, in regiunea Gevaudan ( azi departamentul Lozere) din Franta, o serie de atacuri ale unei fiare salbatice ingrozesc regiunea.In cateva luni se naste un val de teroare. Victimele, in marea lor majoritate femei si copii, incepusera sa fie descoperite din ce in ce mai des. Corpurile acestora erau decapitate si devorate partial. Putinele persoane care scapasera cu viata in urma atacurilor si care nu cazusera prada nebuniei relatau aceleasi intamplari. Panica se instituie iar oamenii vorbesc de varcolaci si monstri. O expeditie cu 57 de soldati si aproape toti barbatii din zona da gres in a prinde monstrul. Vanatori din toata Franta vin in regiune incercand sa opreasca animalul. Doi vanatori declara ca, desi impuscat, monstrul se ridica si dispare in padure. Crimele continua .
Se vorbeste deacum despre Bestie in toata Franta. Ludovic al XV-lea trimite in regiune pe cel mai bun vanator de lupi din Normandia care impusca in cateva luni vreo 1200 de lupi. Cu toate astea, monstrul continua sa faca si mai multe victime. Apoi regele il desemneaza responsabil de problema pe archebuzierul regal si seful vanatorilor din Franta. Acesta impusca la 20 septembrie 1765 un lup de dimensiuni impresionante pe care-l impaiaza si-l trimite la Versailles. Vanatorul sef se intoarce la Paris considerand misiunea incheiata si este primit ca un erou. Monstrul este expus, regele il recompenseaza pe vanator cu o mare suma de bani.
Apoi Ludovic al XV-lea interzice sa se mai vorbeasca de subiect. In lunile care urmeaza autoritatile nu mai noteaza atacuri si victime. Fiara pare sa ignore decretul regal iar atacuri ale fiarei ajung la urechile regelui.  Aparent, cazul era inchis, criminalul eliminat, vive le Roi. Subiect ramane tabu.
Peste doi ani, intr-o vanatoare organizata, vanatorul local Jean Chastel impusca cu doua gloante de argint un lup de dimensiuni si mai impresionante decat cel dus la Versailles. Atacurile inceteaza apoi. Monstrul e impaiat si expus prin toata regiunea. Insa cand ajunge la Paris, Chastel nu poate sa arate regelui decat un cadavru in putrefactie. Iar regele cere dezgustat ingroparea bestiei, alungandu-l pe vanator de la palat fara nici o recompensa.
Ce intelegem noi despre “mostrul” nevazut care a rapit deja trei copii in timp ce alti 54 sunt internati la terapie intensiva? Cum nu-i dam de capat, intr-o Romanie a anului 2016? Ba-i E-coli, ba nu-I E-coli… Si ce-I cu stirile astea care-l fac pe baietelul meu de 7 ani sa ma intrebe de ce oamenii mari nu pot face nimic ca sa ajute oamenii mici?
Nu mai suntem in 1765 ca regele sa interzica prin decret regal sa vorbim despre vreun monstru. Acum avem informatia pe toate canalele. Nu poate nimeni sa o opreasca. Dar nici sa o stavileasca. Acum suntem in paradigma care zice ca “informatia e ca ceata – cu cat ai parte de mai multa cu atat vezi mai putin”.

Iar in ceata se-ascund multe Bestii.

Niciun comentariu: